Sponsor van de Week

Weekprogramma en recente resultaten

Klik hier voor een directe link naar de Jaaragenda.
               
      Week 47        
Maandag 18-11   Sportrust 2 - Club 70 Beekman HPL 5    
Dinsdag  19-11   BC A.D.O. 2 - Club 70 Beekman HPL 1    
      BC A.D.O. 1 - Club 70 Beekman HPL 2    
      Luto 2 - Club 70 Beekman HPL 4    
      Bolwerk'81 1 - Club 70 Beekman HPL 6    

NOG IETS OVER INZICHT EN TECHNIEK……………………………………

Zoals u inmiddels wel weet, mag ik dan zelf niet meer “actief” biljarten (competitie, pk’s enz.) maar de interesse in de biljartsport is niet verminderd. Competities, Topteam en Kader, districtsfinales, een NK hier en daar, ik kijk nog heel wat af en probeer daar zelfs nu nog mijn voordeel mee te doen.

De finale met onze leden vd Aa, Mans en Spruijt was ook weer zo’n leermoment. “Zelfs voor jou?’, vraagt u zich af misschien? Ja, juist voor mij omdat ik o.a. probeer te begrijpen wat die deelnemers doormaken aan zo’n biljart. Met een stuk hout drie ballen controleren is lastig en de bijkomende wedstrijdspanning doet de rest. Hoe gaat men hiermee om? Wie heeft er last van? Wie bewaart de rust en waarom hij/zij wel en een ander niet? Het intrigeert mij altijd EN ik weet hoe ik mij voel(de) aan die tafel.

Nu, ik zag Paul Mans op 1 carambole of zo een partij verliezen. Ik zeg altijd dat dit ene puntje ergens onderweg heeft gelegen, maar niet is opgemerkt door –in dit geval- Paul. Inzicht dus! Ook wil hij nogal vaak gebruik maken van doorschieten via de band. Mooi als het lukt, lastig als het gaat om de juiste uitvoering en dus met nog een enkele carambole te gaan NIET DOEN! Alweer: inzicht en techniek. Wat Paul kenmerkt en waar Jan en Theo weer iets laten liggen, is -zeg maar- mentale hardheid. Jan kreeg een enorme dreun te verwerken van de latere kampioen en kwam die niet meer te boven. Theo’s debuut werd gekenmerkt door te haastig en nerveus spel zoals hij later zelf zou beamen. Hij kan beter en kijkt al vooruit naar het bandstoten. Mag uiteraard van mij, al ben ik er geen fan van maar dat zal wel met mijn eigen ‘zwakheid’ op dat gebied te maken hebben. Meerdere spelsoorten spelen is verdraaid lastig, ook al omdat het andere inzichten en technieken vergt.

Onlangs bezocht ik een wedstrijd uit de kadercompetitie in het Dorpshuis Spaarndam. Daar werd mijn ‘honger’ zo u wilt naar inzicht en techniek weer eens gestild. Eerstens stak ik veel op qua techniek: vooral de aanpassingen in afstoottechniek van Zweers en Damen uit Lelystad bij de verschillende patronen vielen mij op. Tweedens zijn er enkele oplossingen blijven hangen en hier geldt weer de Cruijffiaanse uitdrukking: als je het ziet, is het niet moeilijk! Ik hoop er mijn voordeel mee te doen.

En denk erom: de strekking van dit verhaal geldt op ieder niveau. Rust, kijken, beslissing nemen, aanleggen, afstoot inschatten en toe/aanpassen is voor 0,50 net zo belangrijk als voor 50 gemiddeld. Ook stijgt iedere biljarter een keer boven zichzelf uit en wordt 0,50 twee gemiddeld en 50 moyenne een keertje één beurt uit. Maar dat komt niemand aanwaaien, ook de Caudrons, Jaspersen en Swertzen van deze wereld niet. Je moet willen leren, dingen aannemen, onthouden en toepassen. Zo heb ik veruit het meeste geleerd naast vier uitgebreide lessen van Piet Liefting. Opletten, kijken en de krenten uit de pap halen. O ja, en vooral rustig blijven en NOOIT meegaan in de spelopvatting van je opponent. Moeilijk? Ja! Loont het? Zeker weten! Doe er uw voordeel mee en zijn er vragen weet u mij te vinden.

Veel plezier.

MdG