We gaan weer beginnen!

Beste leden,

We kunnen weer biljarten in 't Denksportcentrum! (nog wel met de intussen bekende regels, zie het bericht hieronder).

Let wel even op de tijden

Vanaf maandag 7 juni gaat het denksportcentrum weer open. Wij gaan open met dezelfde protocollen als vlak voor de lockdown van afgelopen oktober. Dit houdt het volgende in:
* In de barruimte en op het terras mogen stoelen en tafels niet verplaatst worden
* Zodra er gestaan en/of gelopen wordt is een mondkapje verplicht
* Het hele centrum is 1 richtingsverkeer
* Na 21.00 mogen er geen gasten meer binnenkomen
* 22.00 uur moet iedereen weg zijn men mag ook niet blijven hangen op het terras of voor de zaak
* Voor de bridgers: Bridgen met schermen
* Voor de biljarters: 3 personen per biljarttafel

Voor de overdag verenigingen houdt dat het volgende in:
Beginnen om 11.30 uur. Eindigen en weg zijn om 17.00 uur
Voor de avond verenigingen houdt dat het volgende in:
Beginnen om 18.00 uur en eindigen om 21.30 uur en weg zijn om 22.00 uur!

Tussen 17.00 uur en 18.00 zijn wij gesloten om de zaak weer op de orde te maken voor de avondverenigingen

Mochten jullie hier geen gebruik van maken en pas per 1 september 2021 willen starten verneem ik dat graag. Dit in verband met de personele bezetting.

Tot snel!

Met vriendelijke groet,

Jessica en Bas

MOOIE SPORT Hè DAT BILJARTEN……………………….

Haarlem, 1 mei 2021

Bijzonder jammer dat wij simpele zielen nog niet aan een biljart mogen staan, maar de Jumbo Masters waren een grote pleister op de wonde! Ik heb in mijn riante zetel voor de TV alle dagen genoten van driebanden zoals het hoort. Tsja, en als dan een volkomen outsider door het toernooi sluipt werkelijk, het eenieder verschrikkelijk moeilijk maakt en uiteindelijk de elite en de kenners in volslagen stilte achterlaat, dan geniet ik nog veel meer.

Fantastisch zoals Ludo Kools zich naar de winst knokte. En was dit dan mazzel? Was dit het gevolg van een offday van de rest? Nee, absoluut niet. Kools kwam in een flow; hij wist mindere partijen te winnen en sloeg toe zodra de kansen zich voordeden. Zijn onverzettelijkheid gekoppeld aan een ijzeren verdediging bracht iedereen aan het wankelen. Zelfs de toch uitermate ervaren Raimond Burgman zag met lede ogen aan hoe Kools ogenschijnlijk onbewogen de kansen benutte en de halve kansen -indien gemist- “op slot” achterliet. Ja, fantastisch om te zien.

Wat ik minder apprecieerde waren de interviews en de aankondigingen, de presentatie. Daar heeft de organisatie i.s.m. Ziggo echt nog een inhaalslag te maken. Zij moeten eens goed kijken naar de WK Snooker (BBC) waar juist de presentatie enorm veel aandacht krijgt. Uit ervaring weet ik dat aankondigen/presenteren niet eenvoudig is. Mocht dit verschillende keren doen bij flinke toernooien en zelfs een enkel NK Ereklasse 47/2, ook gestreamd toen via Biljart TV of zo. Nu ben ik altijd een makkelijke “prater” geweest, maar bij presenteren hield ik mij aan het script: kort, duidelijk en vlot en opbouwen naar het moment waarop jij je mond houdt en het publiek gaat applaudisseren (als je het goed doet). De presentator bij de Masters deed zijn uiterste best, maar het ontbrak hem aan opbouw, vlotheid, woordspelingen en variatie. Astrid kreeg er de kriebels van!

De interviewer maakte regelmatig de fout zijn vragen aan te vullen met zijn eigen perceptie, zijn opvatting hoe het de ondervraagde vergaan was aan de tafel. Vraag stellen en de geïnterviewde LATEN praten: dat is de kunst! Je eigen mening moet je zoveel als mogelijk achterwege laten. Gekke was dat bij de Duke Challenge enkele maanden terug dezelfde interviewer het er vele malen beter vanaf bracht. Het commentaar tijdens de partijen was prima! Bert van Manen cs kwijten zich goed van die taak met adequaat commentaar en leuke weetjes tussendoor. Prima gewoon!

Ja, het was een genoegen om naar te kijken. Zeker in een tijd als deze met alle restricties vormt zo’n evenement een welkome afleiding. Wel hunker ik zo langzamerhand naar meer bewegingsvrijheid, naar biljarten, naar de terugkeer van een wat normaler leven. En naar beter weer zodat ik de fiets wat vaker kan pakken, kan gaan vissen en weer eens de stad in kan wandelen om een biertje op het terras te pakken. Het komt…dat weet ik…maar ik word -en dat is mij vreemd eigenlijk- een beetje ongeduldig.

Afijn, groeten allemaal uit Doesburg en hopelijk gauw tot ziens.

Martien de Gier

Sponsors

Tijdens de Coronacrisis even géén verversing van de Sponsor van de Week, maar zolang als de ellende duurt hier een compilatie van álle sponsors.

Improviseren

IMPROVISEREN: combinatie van inzicht, techniek en training!

“Hoe kom je nu bij die kopregel?”, zult u mogelijk denken. Nou, liefhebber als ik ben van veel verschillende (team)sporten volg ik ook het voetbal. Vooral topteams als Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, Liverpool etc. hebben mijn aandacht. Ik zie dan systeemvoetbal, dat vooral door Pep Guardiola (Man.City) heilig is verklaard. En onlangs schreef ik hier een stukje over systeembiljart, waar ons driebandenteam erg mee bezig én succesvol is.

En nu komt het: ik schreef o.a. dat je als biljarter je individuele kwaliteiten, je eigen zekerheden nooit ondergeschikt moet maken aan het “systeem”. M.a.w. het systeem is een fantastisch hulpmiddel, maar niet zaligmakend. Die mening gaf wat controverse; niet iedereen was/is dat met mij eens en dat hoeft ook niet. Toch voel ik mij gesterkt in die mening als ik die topelftallen uit Duitsland, Engeland en Spanje de laatste weken zie opereren. Zij struikelen meer dan voorheen-in/over het aangeleerde systeem! Barca is soms onherkenbaar, Liverpool ineens kwetsbaar, City en Juventus wisselvallig en –in mindere mate- Bayern grillig. In een teamsport maak je afspraken en train je patronen. Ja, óók bij voetbal worden (loop)patronen getraind zodat iedere speler weet wat er om hem heen gebeurt bij balbezit en balverlies. Als individuele sporter (biljarter), maak je die afspraken a.h.w. met jezelf en train je de looplijnen tot je een ons weegt, ze met je ogen dicht kunt spelen.

Maar……… als de omstandigheden een andere aanpak vergen, de samenstelling van je team verandert, het veld (laken) zwaar loopt, blijkt het géén automatisme dat alles bij het vertrouwde systeem blijft. Kortom: dan is improvisatie gewenst, aanpassing aan de nieuw ontstane situatie. Barca had Xavi, Iniesta en Busquets als creatief middenveld. Xavi en Iniesta stopten en dat had een enorme impact op het spelsysteem. Nog steeds prima, maar bij lange na niet zo dominant. Na Bayern omgetoverd te hebben tot een voetbalmachine vertrok Guardiola naar City. Zijn voetbaldoctrine werkt daar ook, maar anders dan bij Bayern en eerder Barca. En waarom? Je moet er de spelers voor hebben! Je moet die 22 mannen (niet 11, maar 22 plus de keeper) volledig naar jouw idee laten acteren. Lukt dat – kijk naar Liverpool vorig seizoen- dan ben je onoverwinnelijk en rijgen de successen zich aaneen. Lopen er echter door transfers en blessures ineens heren tussen die het niet snappen, die het systeem niet oppakken dan dondert alles in elkaar en ben je kwetsbaar. Dat is momenteel bij City aan de hand. En ze kunnen niet improviseren, ze kunnen het aangeleerde niet loslaten om bijvoorbeeld wat opportunistischer te gaan voetballen. De tegenstander speelt hier ook nog eens op in, want ook die teams staan niet stil.

Wil je dat keren, wil je weer dominant worden dan moet je tijdens wedstrijden in staat zijn om te schakelen. M.a.w. je moet meerdere systemen en variabelen in je spel kunnen leggen. Bij basketbal zie je vaak een spelbepaler die met zijn vingers een aanvalspatroon aangeeft bij balbezit. Kennelijk zijn er net zoveel systemen als vingers want als je echt oplet dan zie je ineens andere looplijnen bij het opsteken 1,2 of meer vingers. Improviseren dus al naar gelang de situatie binnen de aangeleerde patronen.

Als biljarter heb je dat ook. Het materiaal kan e.e.a. bepalen (Royal Pro-lakens!), je tegenstander heeft invloed, je gevoel voor de ballen op het moment, je afstoot, bandafslag, noem maar op. En daarbinnen moet je kunnen schakelen, improviseren. Maak je naar mijn mening echter de fout om het systeem zalig te verklaren, dan ben je star in je spelopvatting en dus kwetsbaar.

Ach, dit soort overpeinzingen houden mij bezig op rustige momenten tijdens mij werk of als ik bijvoorbeeld voetbal zit te kijken. En het zijn allemaal mensen die het moeten uitvoeren, geen machines! Kijk maar naar de soms kolderieke fouten die men maakt. Jammer is het dan ook dat je vooral in de voetballerij net zo goed bent als je laatste wedstrijd en ik weinig oprecht spelplezier zie op de velden. Behalve bij Chelsea dan! Maar ja, die hebben een coach gebouwd uit voetbalgenen. Een mens met gevoel voor relativering, humor en jonge spelers met al hun fouten. Maar dat is weer een heel ander verhaal……..

MdG