Recente wedstrijden District

Klik hier voor een directe link naar de Jaaragenda.
               
      Week 11        
Dinsdag 22-9   Club 70 Beekman HPL 5 - Bolwerk '81 2   6-1
Vrijdag  25-9   Club 70 Beekman HPL 1 - Club 70 Beekman HPL 2   5-2
      Club 70 Beekman HPL 3 - Club 70 Beekman HPL 4   2-5
Dinsdag 29-9   Alles Door Oefening 1 - Club 70 Beekman HPL 1    

EINDELIJK EVEN TIJD…………………………………

Tsja, het is niet niks dat verhuizen naar de oostkant van ons land! Zaterdag 12 september was het zover. Rond achten stond de verhuizer voor de deur aan de Padangstraat in Haarlem om ons na bijna 28 jaar te verhuizen naar Doesburg. Deze kleine Hanzestad wordt onze woonplaats voor de ons resterende jaren en dat worden er héééél veel! Het was erg druk de laatste maand. Naast de verhuizing op zich met alle inpakwerkzaamheden zit er ook erg veel administratie aan vast. Allerlei zaken opzeggen, wijzigen, regelen, van krantjes tot energie en van de glazenwasser tot verzekeraar en de bibliotheek, niets mag je vergeten.

Afijn, dat was mijn taak; die van Astrid behelsde de logistieke kant van het inpakken etc. Niet dat ik daarbij niet hielp, maar zij is daar gewoon een kei in. Zo’n zestig dozen vol en dan nog de garderobedozen (4), meubels, computer- en televisieapparatuur, wanddecoratie, de enorme spiegel, de  inhoud van de schuur, wasmachine, droger, koffers, tassen, mensen wat hebben we toch allemaal verzameld in die jaren! En als u dan weet wat er weggegooid is…………………….; nou, dat was ook heftig.

Verhuisdag startte om acht uur en was op zich rond vieren die middag klaar. Echt, een tip: neem een verhuizer in dienst. Kost een paar centen maar het bespaart je enorm veel werk en mogelijke ellende. M&M Verhuizingen deed het fantastisch met drie man en een grote verhuiswagen. Daarna dagen bezig met inrichten, lampen ophangen, huis schoonmaken, wennen aan je woning en omgeving, alles opzoeken, melden bij stadhuis, dokter, apotheek, tandarts, noem maar op. Veel klusjes want ook al was het huis zogenaamd instapklaar, je eigen draai eraan geven kost tijd, best veel inspanning en ook geld natuurlijk. Offertes aanvragen voor o.a. een CV, mogelijk zonnepanelen straks en nog veel andere dingen.

Ik kan u zeggen, het is/was een gekkenhuis maar we hebben een goede keus gemaakt. Doesburg is leuk, de mensen vriendelijk en het gaat allemaal een klap rustiger dan in het westen. Ook was er al visite: Linda en René Schaap, de vroegere uitbaters van de Haarlemse Biljart Academie, kwamen langs. Zij wonen dichtbij in ‘’s-Heerenberg sinds een paar jaar. Was erg leuk ze weer te ontmoeten en daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven.

Astrid en ik gaan onze weg hier wel vinden. Contact met de buren is goed, de omgeving is mooi en rustig, zo langzamerhand beginnen we de stad te kennen (en de horeca) en ik heb zelfs een leuke biljartgelegenheid ontdekt. Biljartvereniging de Markt speelt in De Onderbouw op vijf minuten fietsen van onze woning. Paar keer geweest en dat komt wel goed. Prima tafels overigens en goede sfeer.

Astrid en ik willen een ieder die ons kaarten en gelukwensen stuurden (en dat waren er teveel om op te noemen) hartelijk danken hiervoor. We zijn het land niet uit, met anderhalf uur zijn we in Haarlem en dat zal echt wel regelmatig gebeuren, zeker als corona u en ons wat meer met “rust” laat straks. En wie weet, misschien treffen we elkaar weleens aan het biljart; een uitwisseling Duinstreek – Doesburg zou best eens kunnen natuurlijk.

Groeten uit het mooie Doesburg.

Astrid en Martien de Gier

Sponsors

Tijdens de Coronacrisis even géén verversing van de Sponsor van de Week, maar zolang als de ellende duurt hier een compilatie van álle sponsors.

Improviseren

IMPROVISEREN: combinatie van inzicht, techniek en training!

“Hoe kom je nu bij die kopregel?”, zult u mogelijk denken. Nou, liefhebber als ik ben van veel verschillende (team)sporten volg ik ook het voetbal. Vooral topteams als Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, Liverpool etc. hebben mijn aandacht. Ik zie dan systeemvoetbal, dat vooral door Pep Guardiola (Man.City) heilig is verklaard. En onlangs schreef ik hier een stukje over systeembiljart, waar ons driebandenteam erg mee bezig én succesvol is.

En nu komt het: ik schreef o.a. dat je als biljarter je individuele kwaliteiten, je eigen zekerheden nooit ondergeschikt moet maken aan het “systeem”. M.a.w. het systeem is een fantastisch hulpmiddel, maar niet zaligmakend. Die mening gaf wat controverse; niet iedereen was/is dat met mij eens en dat hoeft ook niet. Toch voel ik mij gesterkt in die mening als ik die topelftallen uit Duitsland, Engeland en Spanje de laatste weken zie opereren. Zij struikelen meer dan voorheen-in/over het aangeleerde systeem! Barca is soms onherkenbaar, Liverpool ineens kwetsbaar, City en Juventus wisselvallig en –in mindere mate- Bayern grillig. In een teamsport maak je afspraken en train je patronen. Ja, óók bij voetbal worden (loop)patronen getraind zodat iedere speler weet wat er om hem heen gebeurt bij balbezit en balverlies. Als individuele sporter (biljarter), maak je die afspraken a.h.w. met jezelf en train je de looplijnen tot je een ons weegt, ze met je ogen dicht kunt spelen.

Maar……… als de omstandigheden een andere aanpak vergen, de samenstelling van je team verandert, het veld (laken) zwaar loopt, blijkt het géén automatisme dat alles bij het vertrouwde systeem blijft. Kortom: dan is improvisatie gewenst, aanpassing aan de nieuw ontstane situatie. Barca had Xavi, Iniesta en Busquets als creatief middenveld. Xavi en Iniesta stopten en dat had een enorme impact op het spelsysteem. Nog steeds prima, maar bij lange na niet zo dominant. Na Bayern omgetoverd te hebben tot een voetbalmachine vertrok Guardiola naar City. Zijn voetbaldoctrine werkt daar ook, maar anders dan bij Bayern en eerder Barca. En waarom? Je moet er de spelers voor hebben! Je moet die 22 mannen (niet 11, maar 22 plus de keeper) volledig naar jouw idee laten acteren. Lukt dat – kijk naar Liverpool vorig seizoen- dan ben je onoverwinnelijk en rijgen de successen zich aaneen. Lopen er echter door transfers en blessures ineens heren tussen die het niet snappen, die het systeem niet oppakken dan dondert alles in elkaar en ben je kwetsbaar. Dat is momenteel bij City aan de hand. En ze kunnen niet improviseren, ze kunnen het aangeleerde niet loslaten om bijvoorbeeld wat opportunistischer te gaan voetballen. De tegenstander speelt hier ook nog eens op in, want ook die teams staan niet stil.

Wil je dat keren, wil je weer dominant worden dan moet je tijdens wedstrijden in staat zijn om te schakelen. M.a.w. je moet meerdere systemen en variabelen in je spel kunnen leggen. Bij basketbal zie je vaak een spelbepaler die met zijn vingers een aanvalspatroon aangeeft bij balbezit. Kennelijk zijn er net zoveel systemen als vingers want als je echt oplet dan zie je ineens andere looplijnen bij het opsteken 1,2 of meer vingers. Improviseren dus al naar gelang de situatie binnen de aangeleerde patronen.

Als biljarter heb je dat ook. Het materiaal kan e.e.a. bepalen (Royal Pro-lakens!), je tegenstander heeft invloed, je gevoel voor de ballen op het moment, je afstoot, bandafslag, noem maar op. En daarbinnen moet je kunnen schakelen, improviseren. Maak je naar mijn mening echter de fout om het systeem zalig te verklaren, dan ben je star in je spelopvatting en dus kwetsbaar.

Ach, dit soort overpeinzingen houden mij bezig op rustige momenten tijdens mij werk of als ik bijvoorbeeld voetbal zit te kijken. En het zijn allemaal mensen die het moeten uitvoeren, geen machines! Kijk maar naar de soms kolderieke fouten die men maakt. Jammer is het dan ook dat je vooral in de voetballerij net zo goed bent als je laatste wedstrijd en ik weinig oprecht spelplezier zie op de velden. Behalve bij Chelsea dan! Maar ja, die hebben een coach gebouwd uit voetbalgenen. Een mens met gevoel voor relativering, humor en jonge spelers met al hun fouten. Maar dat is weer een heel ander verhaal……..

MdG